lauantai 14. heinäkuuta 2012

Aarhus Naturhistorisk Museum



Keskiviikon retkikohde oli Aarhusin luonnontieteellinen museo, joka sijaitsee yliopiston kampuksen sokkeloissa. Olimme reissussa ystäväni Anitan, hänen poikiensa Bjørnen ja Benjaminin sekä tyttärensä Emilyn kanssa. Ulkoapäin pienen näköinen rakennus kätki sisäänsä paljon mielenkiintoista katsottavaa, kuunneltavaa ja kosketeltavaa. Luurangot, täytetyt eläimet ja jotkin elävätkin lajit olivat ihailtavana neljässä eri kerroksessa.

Näitä taistelevia tiikereitä katsottiin kauan ja hartaasti

Yhdessä kerroksessa esiteltiin Tanskan asutuksen, maaperän ja ilmaston kehitystä maapallon syntymästä lähtien, toisessa Tanskan eläimistöä, kasvistoa ja linnustoa. Yksi pieni sali oli pyhitetty uhanalaisille eläimille ja uusin näyttely esitteli eläimiä, lintuja, kaloja, perhosia ja kasveja Afrikasta ja etelä-Amerikasta. Kaikkea oli siis tarjolla!

Tuttuja ja vähemmän tuttuja eläimiä

Laitetaan jonkin sortin sorkkaeläimen luita kohdilleen, ihastellaan kiviä Bjørnen kanssa ja kuunnellaan meren kohinaa erilaisista kotiloista

Kilpikonnia, krokotiilejä ja afrikkalaisen norsun pääkalloja

Tropiikin perhoste väriloistoa

Yhdessä kerroksessa oli näytteillä täytettyjä eläimiä museon perustamisen ajoilta 1930-luvulta, jolloin tutkijat kiersivät esimerkiksi Afrikassa keräämässä eläinten luurankoja ja nahkoja sekä täyttämässä kuolleita eläimiä. Tähän saliin Joni juoksi kovalla kiireellä Bjørnen perässä hänen tullessaan riemusta kiljuen hakemaan meitä nopeasti katsomaan jotain. Käytävästä kulman taakse saliin käännyttäessä kuului vain kauhistunut kiljaisu ja Joni pysähtyi kuin seinään. Ei ihme, parin metrin päästä tuijottivat aidot leijonat... Onneksi tosin 1930-luvulla täytettyinä!


Mukanani oli vain meidän vanha pokkari, joten kuvan laadussa olisi parantamisen varaa. Tosin osa museon saleistakin oli niin hämäriä, ettei hyviä ja tarkkoja kuvia olisi kovin helposti harrastelija saanut. Retken päätteeksi käytiin evästelemässä yliopiston kanttiinissa ja tultiin kilpaa rankkasateen kanssa kotiin. Olipas taas mukava päivä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti