tiistai 17. huhtikuuta 2012

Osavuosikatsaus

Ensimmäinen vuosineljännes uudessa kodissa Tanskassa on takana ja kaipa sitä voisi sen kunniaksi jonkinmoisen yhteenvedon meidänkin puulaakista tehdä. Ajankulku on kyllä ollut kummallisen kaksijakoista, tämä jakso on mennyt toisaalta hurjan nopeasti ja toisaalta taas hitaasti. Enemmän kuitenkin nopeasti, muistan vielä sen avuttomuuden tunteen, kun iltamyöhällä matkasta väsyneenä pystyin vain seisomaan keskellä keittiön lattiaa Elias sylissäni Jaakon ja Jonin juostessa ympäri uutta kotia katsomassa Jonin leluja, uutta huonetta ja kaikkea muuta tärkeää. En osannut aloittaa mitään, mutta onneksi Jaakko oli laittanut kaikkea valmiiksi, komensi minut vain yläkertaa hoitamaan Eliasta yökuntoon ja toi ison kasan voileipiä iltapalaksi. Monen kuukauden odottelu perheen yhteensaamiseksi oli ohi ja seuraavana aamuna alkoi vauhdikas arki!
Mun pikkuveli

Arki täällä ei sen isommin eroa lapsiperheen arjesta kuin muissakaan maissa, aiemmat rutiinit otettiin samantien käyttöön kauppareissuineen, ruoanlaittoineen, pyykkämisineen ja ulkoiluineen. Ulkona kierrellessä saimme yhä enemmän ympäristöä tutuksi ja kotiutumista auttoivat Jaakon kokemukset sekä Vestakselta saamamme konkreettinen apu kotiutumiseen liittyvissä asioissa, kuten kirjastokortin hankkimisessa. Kyllähän nuo asiat itsekin olisi pystynyt hoitamaan, mutta oli helpompaa, kun saimme autollisen ihmisen kanssa hoidettua ne pikapikaa ja kerralla oikein.

Ehkä se suurin ero arjessamme on, että elämä on aika rutinoitunutta, viikot kulkevat ohi samanlaisina eikä suurempia yllätyksiä tule rikkomaan rutiinejamme. Kahville keskustaan ei tule lähdettyä ex tempore kahden lapsen kanssa ilman autoa jonkun kutsusta, kirjaston satutuntejakaan en ole vielä kokenut järkeviksi Jonin kielimuurin ja kirjastojen etäisyyden vuoksi... Bussimatkan päässä olisi ostoskeskuksen isompi leikkipaikka kiipeilytelineineen, mutta sinne tarvitsisi lähteä mönkimään Jonin kanssa ja kun Elias ei kunnon pitkiä torkkuja nuku, niin hiukan hankalaksi voisi käydä kantaa toista käsikynkässä tai liinassa ja auttaa toista kiipeilyssä. Viikonloppuisin koitammekin sitten jaksamisen ja sään mukaan keksiä jotain uutta ja erilaista, kiertelemme katsomassa uusia paikkoja tai lähdemme purkamaan energiaa leikkipaikkoihin.

Iso tankkeri siellä kaukana

Kyllä meillä jonkinmoinen sosiaalinen elämäkin on jo olemassa, Joni pääsee pari kertaa viikossa riehumaan leikkikerhoon ja minä saatan saada juotua kupin teetä ja juteltua sillä välin, jos Elias sen sallii. Neuvolan kautta on löytynyt myös yksi äitikaveri ja lisää aikuiskontakteja saan tanskan tunneilla. Ja monia mukavia tuokioita on kulunut skypen välityksellä kotimaan kuulumisia kysellen. Jaakkokin on päässyt muutamia kertoja työkaveriensa kanssa iltaa viettämään ja viikottain kuntosalille, joten ei täällä nyt vaan vaimo liihota ympäriinsä... Pitää kyllä myöntää, että opiskelu on tärkeää minulle, saan aiojumppaa, etten ihan tyhmisty kotona ja tuntuu mukavalta oppia jotain uutta, varsinkaan kun asia ei ainakaan vielä oli liian hankalaa.


Koska tukiverkostoa meillä ei täällä ole, niin perheemme elää aika tiivistä yhteiseloa. Jaakon tullessa kotiin, ei hänellekään hengähdystaukoa suoda kun toinen pojista vaatii leikkimään ja hölöttää koko ajan jotain ja toinen könyää punttiin kiinni, jotta hänetkin huomattaisiin. Omat menot ovat rentouttavia vapaatuokioita kodin ainaisesta säpinästä ja aikuisten yhteinen aika rajoittuu siihen tuntiin, jonka vietämme rauhassa illalla poikien mentyä nukkumaan. Harvinaista herkkua on hetki rauhaa ja hiljaisuutta joskus viikonloppuisin päivällä, kun molemmat pojat nukkuvat yhtäaikaa. Silloinkin liian helposti tulee hoidettua jotain käytännönasioita, jotka vaativat hiukan enemmän keskittymistä. Kuten yksi hyvä ystäväni on todennut, elämme nyt elämämme ruuhkavuosia! En sano, etteikö välillä toisenlainen arki houkuttelisi, mutta aika aikaansa kutakin, kyllä näiden vesseleiden kanssa on (suuren) osan aikaa ihan mukavaa, riippuen päivän kulusta, jokaisen väsymysasteesta ja ylimääräisten sattumusten määrästä...

Seuraavassa kuvassa olisi jo itku, kun Elias tarraa tukkaan kiinni

Jaakon kanssa juuri tuumimme, että tämä tilanne on jo nyt selvästi vahvistanut parisuhdettamme. Muun verkoston puuttuessa olemme oppineet tukeutumaan enemmän toisiimme, aistimme paremmin toistemme mielialat ja osaamme antaa toiselle enemmän aikaa ja tilaa lapsilta, jos huomaamme, että hetken rauha olisi nyt tarpeen. Halailut ovat muuttuneet ryhmähaleiksi, koska Joni säntää tietysti aina heti mukaan, kun jossain tapahtuu jotain kiinnostavampaa. Koska arkirutiinit ovat molemmille tuttuja, saamme monet asiat saumattomasti hoidettua välttyen turhalta riitelyltä. Toisen lapsen myötä lastenhoito on myös tuttua, tiedämme pärjäävämme ja osaamme paremmin vastata molempien tarpeisiin. Näiden asioiden sujuminen auttaa paljon estämällä pinnan kiristymisen toiselle aikuiselle, lasten kanssa minulla on hiukan vielä harjoittelemista... Täällä teemme jatkuvasti asioita perheenä ja tällöin myös aikuisten keskinäinen keskustelu on helpommin mahdollista, sikäli, kun esikoiselta saamme sanansijaa.

On ne mun lutuset - välillä!

Nämä ajatukset, tunteet ja kokemukset ovat varmasti tuttuja kaikille uusiin paikkoihin muuttaneille, ainakin ulkomaille vieraisiin kulttuureihin matkanneille mutta myös uuden elämäntilanteen alkaessa. Sopeutuminen uuteen kestää aikansa, tottuminen ja kotiutuminen vie oman osansa. Rohkeutta, heittäytymistä ja ennakkoluulottomuutta sekä avarakatseisuutta vaatii, jotta osaa nauttia uusista ympyröistä eikä se siltikään niin helppoa aina ole. Työkaverini asui pitkään USA:ssa lastensa ollessa pieniä ja hän totesi, että sopeutuminen vie ainakin vuoden, toisen vuoden lopulla huomaa jo nauttivansa ja sitten onkin aikaa avartaa maailmaa lisää!

Elämämme ja kotimme on nyt täällä Aarhusissa ja koti tämä asunto on ollut siitä uupuneen avuttomasta ensi hetkestä lähtien, kun keittiössä seisoin ja kuuntelin koko perheeni ääniä!

4 kommenttia:

  1. mukavasti tuntuu alkaneen teidän elo. Muksujen kanssa se arki on varmasti sitä samaa mitä muuallakin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, sama arki se pyörii maassa kuin maassa, kun lasten ehdoilla mennään!

      Poista
  2. Muistan oman ensimmäisen vuosineljännekseni. Se oli oikeasti helvettiä. Se tunne, kun pohti, miksi ihmeessä vaihtoi normaalin, mukavan Suomi-elämän siihen tuntemattomaan möykkyyn. Ja se alun yksinäiyys oli kaikista kamalinta (ainakin tällaiselle sosiaaliselle eläimelle). Kun olisi ollut ilman lapsia, olisi voinut mennä ja tehdä, tutustua ja touhuta, mutta oli vauva ja taapero, joka oli vielä pahemmin sekaisin ja kärsi, ehkä jopa enemmän, kavereiden puutteesta. Mutta kas, yksi kaunis päivä pihalle ilmestyi jenkkiäiti, jonka kanssa jutut menivät heti yksiin, kohta pihapiiriin muutti myös aussi, ja siitä hetkestä lähtien naapurista löytyi aina seuraa äidille ja lapsille. Lopulta löytyi myös suomalaisia ystäviä. Niin hävisi yksinäisyys.

    Viikonloppuisin ei voi lähteä sukulaisiin, kaikki viettävät aikaa perheidensä kanssa, on siis oltava omalla porukalla. Viikonloput sujuvat siis tiiviimmin yhdessä kuin ikinä Suomessa. Lomat, viikonloput, kaikki ollaan yhdessä. Ihanaa, ja välillä niin kamalaa. Kunnes yhtäkkiä huomaat, että muutkin perheet ovat samassa jamassa ja alatte viettää viikonloppuisin aikaa yhdessä.

    Luulen, että kaikki käyvät nuo samat tunteet ja vaiheet läpi jollain tasolla. Aluksi on kaaosta, kunnes palaset vähitellen loksahtelevat paikoilleen ja lopulta huomaa nauttivansa, kuten työkaverisikin oli sinulle sanonut. Ja, kun palaa Suomeen, kärsii jatkuvasta kaukokaipuusta, vaikka vieläkin elävästi muistaa sen alun kaameuden. Mutta toisaalta muistaa myös sen, kuinka mielettömän antoisaa elämä ulkomailla on.

    Ne, jotka väittävät muuta, valehtelevat. Tai no, ehkä ne, jotka muuttavat keskelle ISOa suomi-yhteisöä, kokevat tuon kovin lievänä, koska eivät ole totaalisen yksin ja saavat jauhaa päivästä toiseen omaa äidinkieltään :)

    Tulipas selostus. Tarkoituksenani oli vain sanoa, että hyvin sä vedät! Alku on yksinäistä ja raskasta puurtamista, mutta pian huomaat, että on oikeastaan ihan sama, asutko Suomessa vai Tanskassa. Sitten onkin aika pohtia, miten seuraavaksi laittaisi pakan sekaisin, kun tasainen tallaaminenkin on lopulta aika tylsää puuhaa :) Kaipa se vaaatii jonkinlaista hulluutta, että suostuu aina kaikkeen, mitä ehdotetaan!!

    Alapas jo miettiä, mitä haluat meidän tuovan kesäkuussa, niin haalin matkalaukut täyteen tuliaisia!

    Terkut pojille!

    Päivi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No teillä oli kyllä vielä paria astetta suurempi muutos kuin meillä, me ollaan sentäs vielä sensuurittomassa maassa, jossa kieltä ymmärtää ainakin osittain. Jaakolle eilen totesin, että jos oltais muutettu tänne Jonin vauva-aikana, niin eihän mua ja poikaa kotona olisi päivisin näkynytkään, tuolla me oltais paineltu menemään päivät pitkät ja visalaskuista Jaakko ois voinut seurata meidän seikkailuja...

      Nyt on hivenen haastavampaa lähteä kotinurkista kokopäiväreissulle poikien kans kolmistaan, tosin senkin olen jo testannut. Valmistelua se van vaatisi niin hurjasti! Ilmojen lämmetessä aion ottaa retketkin ohjelmaan, tässä meidän kadulla kun ei tuota leikkiseuraa päivisin ole, niin lähdetään sitten katselemaan kaupunkia!

      Täällä Aarhusissahan on suomalaisyhteisö ja otin siihen jo jokin aika sitten yhteyttä sähköpostilla - vastausta odottelen vieläkin! Mulle olisi oikeastaan ihan sama vaikken suomalaista seuraa löytäisikään itselleni, mutta Joni kyllä kaipaa varmaankin lapsia, joiden kanssa voisi puhua ymmärrettävästi, tosin näyttää se tuolla kerhossa sujuvan parin pojan kanssa ilmankin yhteystä kieltä.

      Kyllä tästä jollain tasolla jo nauttii ja viikonlopuiksi koitan keksiä kaikenlaista tekemistä, että ei jumitettaisi vaan kotona. No, kunhan tuo toinenkin räkänokka tuosta lakkaisi vuotamasta, niin pystyisi pidempääkin aikaa viettämään ulkosalla koko porukalla.

      Kiitos tuliaistarjouksesta, laitan listan vetämään meidän toukokuun puolenvälin reissun jälkeen, puolet miettimistäni asioista unohtuvat kuitenkin (ja loput on syöty...)

      Terveiset myös sinnepäin koko perheelle, JOni odottaa jo kovasti "Seilaa, Emmaa, Päivi-äitiä ja sen poikakaveria" kylään!

      Poista