sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Virvon varvon, kiusaan, kiusaan...

Tanskassakin on pääsiäinen alkamassa, joten sen kunniaksi vähän tarinaa täkäläisistä perinteistä. Tanska kuuluu evankelisluterilaiseen kirkkoon, joten pääsiäisen ajan juhlinta uskonnollisessa mielessä on hyvin samanlaista kuin Suomessa, useina pyhäpäivinä on kirkossa jumalanpalveluksia. Meidänkin kylässä on messu pitkänäperjantaina sekä pääsiäispäivänä. Täytyy katsoa, josko ehtisi poikien kanssa lähteä kurkkaamaan, kuulostavatko edes laulut tutuilta...

Pääsiäisen aikana onkin pitkät vapaat, myös kiirastorstai on täällä yleinen vapaapäivä. Useat ottavat tähän väliin kunnon loman, mutta meillä tehdään juuri toisinpäin, Jaakko tuumasi tehdä myös torstain, perjantain sekä maanantain töitä (kotona, sekin vielä!), jotta pääsee sitten toukokuussa viettämään koko viikon lomaa. Täytyy koittaa katsella lehdistä, onko täällä lähialueilla jotain pääsiäisreihaa tms. tekemistä, joilla voisimme päivämme täyttää. Ja toivotaan myös hyvää ilmaa, jotta voimme olla evakossa mahdollisimman tehokkaasti! ;)

Pääsiäinen, kuten muutkin juhlapyhät täällä näyttävät olevan hyvin perhekeskeisiä juhlia. Pääsiäissunnuntaina perheet kokoontuvat yhteiselle pääsiäislounaalle, joka koostuu silleistä, muista kaloista, pienistä kuumista ruokalajeista, lampaasta, erilaisista kylmistä lihansiivuista sekä juustosta. Aikuiset juovat snapseja ja olutta, myös täällä on erityistä vahvaa pääsiäisolutta.

Minä mietin hetken kokeilla mämmin tekoa, mutta kun jostain pitäisi löytää maltaita, niin päätin jättää kokeilematta. Myös pashan tekoa tuumin, mutta se taitaa meidän perheessä jäädä vain minun syötäväkseni, joten taidanpa jättää senkin väliin. Josko ostettaisiin vaan pari suklaapupua. Lammasta voisi tietysti katsoa kaupasta, mutta kun en ole koskaan sitä itse tehnyt, niin taitaisi jäädä minun syötäväkseni sekin... Vai onko jollain takuuvarmaa, hyvää lammasreseptiä??

Lapsille riittää myös puuhaa pääsiäisen aikaan, munien koristelu ja erilaisten pääsiäiskoristeiden teko on tärkeä osa heidän juhlaansa. Mekin maalasimme hienoja pääsiäismunia ja aloittelimme pääsiäistipujen tekoa (valmistunevat ensi vuonna...)

Jonin taidonnäytteitä
Erityinen traditio täällä on lähettää perheelle ja ystäville teaser letter eli “kiusauskirjeitä”, anonyymejä kirjeitä, joiden lähettäjää vastaanottaja koittaa arvuutella. Ne ovat koristeltuja kortteja, joihin leikataan erimuotoisia kuvioita taittelemalla, kuten meilä Suomessa tehdään ikkunoihin lumihiutaleita. Takapuolelle liimataan silkkipaperia, jotta kirjeistä tulee värikkäitä. Etupuolelle kirjoitetaan loru tai jokin riimittely, joka toimii vihjeenä kirjeen lähettäjästä, lisäksi tekstin alla on lähettäjän etunimen verran pisteitä lisävihjeenä. Jos vastaanottaja ei arvaa, keneltä kirje on, hänen pitää antaa lähettäjälle pääsiäismuna. Jos hän arvaa, on lähettäjän annettava hänelle pääsiäismuna.Hmmm, nyt vasta tuli mieleeni, että olisimme voineet askarrella hurjan pinin kirjeitä ja jakaa niitä koko kadun taloihin, kukaan ei varmaan olisi arvannut keneltä ne olisivat ja me oltaisiin saatu hurjan paljon suklaamunia! Kirjeiden olisi pitänyt olla jo perillä viime viikon lopulla tai viimeistään nyt alkuviikosta, joten myöhästyttiin. Mutta ehkä sitten ensi vuonna!! Suomeen noita kirjeitä olisi ollut turha lähettää, kaikki olisivat arvanneet postileimasta, keneltä ne olisivat...
 
Sivussaolevista kirjeistä päätellen voisi kuvitella aikuistenkin pitävän suklaasta...
Virpomisperinnekin täällä on, mutta se sijoittuu toiseen juhlaan, tanskalaisten Halloweeniin, joka pidetään laskiaisena. Jeps, outoja ovat! Täällä koristelluilla oksilla lapset käyvät aamuvarhaisella herättämässä vanhemmat... Muuta en tästä perinteestä tiedä.

1 kommentti:

  1. Onnittelut vielä Elias-etanan uudesta taidosta ja hienoista neuvolakuulumisista. Samoissa näyttää menevän kuin Sasukin noissa mitoissa.

    Kiva kun kerroit tanskalaisesta pääsiäismeiningistä. Mielenkiintoinen tuo viestien lähettely :)

    VastaaPoista