torstai 12. syyskuuta 2013

Aarhus Festival Uge del 2 - Suomalaiskattaus

Talvella Jaakon käydessä yliopiston Perinneseuran vuosijuhlissa, hän oli sopinut ystäviensä kanssa, että nämä tulisivat meille Aarhusiin kyläilemään. Loppujen lopuksi seuralaisia saapui vieraiksemme kahdeksan kappaletta, osa nukkui hotellissa ja pari majoittui naapuriemme luona heidän poissaollessaan (uskomatonta ja yllättävää ystävällisyyttä ihmisiltä, joita olimme tavanneet vain kerran aiemmin). Alkuviikon aikana katselin huolestuneena sateista ja pilvistä keliä ja kirosin, että tarviko tällaisen ilman nyt osua juuri tälle viikolle, mutta loppuviikosta taivas repesi, aurinko paistoi ja Aarhus esitteli parhaita puoliaan niin sään kuin tekemisenkin osalta. Perjantaina Jaakko tutustutti vieraita kaupunkiin ja minäkin sitten pääsin tapaamaan tuttuja omastakin killasta ja mikä parasta - puhumaan suomea rauhassa aikuisten kesken! ;)

Lauantaiksi olimme päättäneet tarjota vieraillemme perinteisen tanskalaisen päivällisen ja paikallisten ystäviemme avulla kokosimme mielenkiintoisen menun, johon kuului alkupaloiksi erilaisia voileipiä sekä tartalettejä, pääruoaksi paikallista läskisoosia eli paistettuja lihaisia silavasiivuja perunoiden ja persiljakastikkeen kanssa sekä jälkiruoaksi suklaisia, "vanhasta kakusta" tehtyjä pallosia sekä luumukakkua vaniljakastikkeen kera.

*Forretter

Forskellige smørrebrød
- Dyrlægens natmad
- med kyllingsalad
- med chokoladpålæg
- med avokado og hytteost

Kylling- og aspargestarteletter
 
*Hovedret

Stegt flæske med kartofler og persillesovs

*Dessert

- Trøffler
- Blommekage og vaniljesovs


Eläinlääkärin yöpala, lihaisa voileipä

Kanatartalettejä

Stegt flæsk med kartoffler og persillesovs

Jälkkäriksi luumukakkua ja trøfflejä - ja nappi auki housuista!

Ruoka näytti maistuvan ja sitä oli riittävästi, joku sanoisi jopa liikaa... Mutta aika sopivasti sitä jäi, niin että sain vielä tehtyä sunnuntaille perinteistä dagen efter-ruokaa eli biksemadia ("biksemeel") viimeisille lähtijöille. Vaikka vierailu olikin lyhyt, niin se oli hurjan mieluisa ja virkistävä! Sovimme myös, että ensi vuonna otetaan uusiksi ja yritetään saada vierastalomme kaikki kolme ulkopöytää täyteen perseläisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti