maanantai 23. tammikuuta 2012

Home Sweet Home

Missäs me sitten asumme, asunnot kiinnostavat aina. Tämän tekstin kuvat ovat sellaisia tämän hetken ratkaisuja, ja kun saamme kodin todella siihen kuntoon, kun tahdomme, laitan tänne paremman ennen ja jälkeen -kuvakollaasin.

Kotimme on Aarhusin pohjoispuolella, juuri kaupunkitaajaman rajalla olevassa Skejbyn kylässä. Olemme vuokralla viime joulukuun alussa valmistuneessa paritalossa, missä tehdään vielä vähän viimeistelyhommia. Saamme vaikuttaa niihin, mikä on tosi mukavaa. Piha on vielä tekemättä ja se on täysin hiekalla, mikä ylikuormittaa imuriamme lumentuloon saakka.

 Vompatteja täällä pitää varoa...

Kotimme on tyypillinen tanskalainen asuintalo, kaksikerroksinen jyrkkäharjainen tiilitalo. Useat talot on rapattu, mutta meillä on ihan perinteistä punaista tiiltä. Alakerrassa on eteisen, pesuhuoneen ja teknisen tilan lisäksi tilava avokeittiö ja olohuone, yläkerrassa kolme makuuhuonetta ja vessa. Lattiat ovat parkettia ja kivilaattaa, seinät maalattua kiviharkkoa – ihanan rosoista käteen, ja lasikuitutapettia. Yleisvärinä on vaalea, valkoiset seinät ja kaapistot, vaalea kivinen pöytätaso keittiössä, vaalea puuparketti, vaaleat puukatot ja piristeenä tumma kivilattia.

Tavaroita siirtelemällä saa minkä tahansa asunnon näyttämään siistiltä... ;)
 Yläkerran järjestystä

Yhtenä erikoisuutena täällä ovat makuuhuoneiden piippuhyllyt, pienet varastointi-/nukkumatilaksi soveltuvat parvet. Näin saadaan hyödynnettyä jyrkän katon tuomat hukkaneliöt. Jos joskus saamme tavaramme järjesteltyä kaappeihin, niin joku parvista voisi toimia vieraskammarina, tosin ei ihan pienimmille lapsille, sen verran jyrkät portaat sinne vie...

Rakennustyylissä on erityisesti yksi yksityiskohta, josta pidän valtavasti, tosin se ei vielä ihan täydelliseen sisustukselliseen hyötykäyttöön ole päässyt, nimittäin ihanan leveät ikkunalaudat. Näen jo ajatuksissani, miten keiitön valoisten ikkunoiden ikkunalaudat ovat täynnä erilaisia yrttejä, joista saan tuoretta makua ruokaan, vessojen ikkunalaudoillekin varmaan eksyy kukkasia ja kivoja koriste-esineitä ja makuuhuoneiden ikkunalaudat päätyvät ainakin Jonin huoneessa kirjahyllyksi.

 
Niin, onhan meillä täällä kattoikkunatkin tuomassa lisävaloa yläkertaan. Muutamana tähtikirkkaana iltana on ollut kiva katsella taivaalle sellaisessa väsyhorroksessa, mutta ei noita kyllä kiva ole pestä... Onneksi kaikki ikkunat aukeavat ulospäin, joten toisen kerroksen ikkunat tulevat olemaan ulkoa melkoisen likaisia jatkossakin.
Pari asiaa, jota edellisestä asunnostamme kaipaan on kaappitila, erityisesti keittiöön, ja lasitettu parveke, saunan lisäksi tietenkin... Onneksi meillä on keittiössä induktioliesi, joten teflonkattilamme ja paistinpannumme eivät toimi siinä, hus pahvilaatikkoon vaan odottamaan parempia aikoja. Vuokranantajamme kyllä lupasi tuumata jotain ratkaisua keittiöön ja makuuhuoneisiin saamme myös toisen vaatekaapin.

Lasitettu parveke taas oli uskomattoman kätevä, kun oli koiranilma tai kova pakkanen ja Joni piti laittaa päiväunille, hän kun ei sisällä suostunut nukkumaan. Nyt kun täällä tuulee kovasti ja sataa kuurottain, parveke tai jokin suojaisa katos olisi todella tarpeen. Ensi kesänä, kun piha laitetaan valmiiksi, talomme eteen rakennetaan autokatos, joten tätä väliaikaisuutta ei kovin kauan kestä.

5 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää, vähäinen tila keittiössä kyllä harmittaa kun joka huushollissa tuppaa olemaan jos jonkinlaista kapustaa jotka on pakko saada ovien taakse piiloon.

    Onko joni suostunut nukkumaan sisällä kun on ollut noita koiranilmoja? Kesää sitten odotellessa että pääsette rakentaan autokatosta. tuleeko sinne jotain säilytystilaa vai vaan katos autolle.

    VastaaPoista
  2. Onpa ihanan valoisan oloinen koti! Ja miten kateellinen olenkaan noista leveistä ikkunalaudoista :)

    VastaaPoista
  3. JOni nukkuu, kuten Eliaskin, ulkona kyllä huonommallakin säällä, sadesuoja on vaunujen päällä ja siihen ropisee kivasti... ;) Jos on kova tulli, niin sitten on ollut pakko ottaa Elias sisälle.

    Autokatokseen tulee ymmärtääkseni toinen pihavarasto, meillä tuolla takapihalla on yksi tupaten täynnä oleva.

    Heh, valoisuudessa on puolensa ja puolensa, pöly näkyy ihan käsittämättömän selvästi, koko ajan sais olla villakoiria jahtaamassa.

    VastaaPoista
  4. Ihanaa, jos jaksat/ kerkiät kirjoitella kuulumisianne. Kotihan näyttä jo ihan kodilta ja kivalta sellaiselta. Me tullaan korkkaamaan se sitten kesällä!

    Täällä tallataan tavalliseen, arkiseen malliin. Aloitan helmikuussa 4- päiväisen työviikon, tarkoittaa yhtä tappeluaamua vähemmän viikossa :) Teen sitä kesälomaan asti, ihanaa. Ella on hankkinut itselleen jostain kamalan uhman, joten hermoja koetellaan nyt kaksinkertaisesti.

    Kaukokaipuu alkaa vaivata, kun lueskelen blogiasi. Toivottavasti löydätte pian seuraa leikkipuistoon ja arki asettuu muutenkin uomiinsa.

    Halit teille kaikille!

    VastaaPoista
  5. Kivan näköinen koti teillä! Ja hienosti olette jo ehtineet järkkäillä paikkoja. Aika hauskaa muuten, että teillä on punatiilinen talo, sehän muistuttaa ihan Mansen maisemista!

    VastaaPoista