perjantai 3. helmikuuta 2012

Tutustumista Aarhusiin

Viime lauantaina tehtiin nelituntinen kaupunkikierros Aarhusin keskustaan. Elias rattaissa ja Joni seisomalaudalla – yhdistelmällä lähdettiin liikkeelle nähdäksemme, miten homma toimii pidemmällä matkalla eli ollessani jatkossa liikkeellä kolmisin poikien kanssa. Ihan hyvin se sujui, kun maassa ei ollut juuri lunta, mihin pienipyöräinen lauta jumittuisi.



Bussista hypättiin Aarhusin lyhyemmän kävelykadun kulmalla ja kuljettiin kaikkien ohi kaikkien kivojen pikku alennusmyyntiputiikkien - kertaakaan hairahtamatta, kohti ARoS-nimistä Aarhusin taidemuseota. Rakennuksen huipulla on näköalaterassi, ympyränmallinen lasiseinäinen käytävä, jonka kiertämällä näkee Aarhusin kaikissa sateenkaaren väreissä.


Aarhus 360 astetta - pohjoinen, itä, etelä, länsi

Vaikka näköalakäytävä on upea nähtävyys varsinkin kesällä, niin itse rakennuskin on sisältä näkemisen arvoinen, pelkkiä kierteisiä portaita, kaarevia muotoja ja sokkeloista tilaa. 2004 valmistuneen rakennuksen teemana on Dante'n Jumalainen näytelmä, sisäänkäynti on 4. kerroksessa, mistä voit joko laskeutua helvettiin tai kavuta taivaaseen. Kerroksista löytyy taideteoksia eri aikakausilta, tanskalaista modernismia, Andy Warholia sekä yksi vaikuttavimmista ja todenmukaisimmista näkemistäni teoksista Ron Mueckin viisimetrinen Poika. Tähän museoon palataan vielä paremmin ajan kanssa, emme hoksanneet etsiä sokkeloisessa paikassa juuri mitään ja Jonikin alkoi käydä kärsimättömäksi. Ja lahjatavaramyymäläkin jäi kiertämättä...

On siinä iso poika!

ARoSin pihassa oleva lentokonevalas

Nopean rusinatankkauksen jälkeen jaksoimme jatkaa matkaa Aarhusin toiselle kävelykadulle etsimään ruokapaikkaa. Lämpimämmällä ja tuulettomammalla (hah) ilmalla täällä viihtyy kauemminkin tai sitten vaan kuljetaan kaupasta toiseen. Tämä oli se päivä, kun Joni sai ekan kerran maistaa oikeata roskaruokaa... Hyvää näytti olevan, vaikkei tavaksi tulekaan! Matka jatkui kohti kotia niin, että ehdimme kurkata pikaisesti, mistä Aarhusin läpi kulkeva kanaali menee. Sen varrella tullaan varmaan viettämään vielä kesäpäiviä, näytti mukavalta!

 Ylävasemmalla rautatieasema, alavasemmalla kävelykatua, 
keskellä Aarhusin tuomiokirkko, oikealla muuten vaan kaupunkimaisemaa

 Mmmm, hyvää...
Kotimatkalla alkoi jo vähän väsyttää...

Elias heräsi juuri kotipihaan käännyttäessä ja Jonin päiväuniaika meni reissulla ohi, joten illansuussa meillä oli yksi vähän väsynyt ja toinen tosi väsynyt, sohvallekin hetkeksi torkahtanut pikkumies sänkyyn laitettavana. Se tarkoitti myös mukavan viihtyisää iltahetkeä vanhemmille hauskan päivän päätteeksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti